Your browser does not support JavaScript!


Transit SuperVan 4.2 - електрическо чудовище

Ford Transit е безспорно един от най-разпознаваемите модели в историята на автомобилостроенето. От дебюта си през 1965 година, Transit се превърна в символ на надеждност и многофункционалност в света на търговските превозни средства. Но не само прагматизмът прави този модел уникален. Ford, използвайки опита си в моторните спортове, създаде извънредна версия на това превозно средство - Ford Transit SuperVan. Историята на този демонстрационен модел започна през 1972 година. Въпреки това, времето не стои на място. През годините Ford Transit претърпя голяма еволюция, а същата съдба сполетя и моделите SuperVan. Най-новото издание - Transit SuperVan 4.2 съчетава технологични иновации с огромна мощност.

Исторически преглед на Ford Transit SuperVan

Първото поколение Ford Transit SuperVan беше представено на пистата Brands Hatch през 1972 година. Сърцето на тази уникална машина беше петлитров V8 двигател от Ford GT40, който осигуряваше не само рекордна максимална скорост от около 240 км/ч, но и производителност, която позволяваше ускорение от нула до 100 км/ч за само 7 секунди. SuperVan бързо придоби слава благодарение на своите изумителни способности и спортен вид, който разкриваше разширените калници на Ford Transit и широките гуми.

През следващите десетилетия Ford непрекъснато развиваше концепцията на SuperVan, въвеждайки нови технологии и подобрения. Пробивът настъпи през 2022 година, когато на фестивала на скоростта Goodwood беше представен моделът Ford Pro Electric SuperVan 4. Това превозно средство, оборудвано с четири електрически двигателя и батерия с капацитет 50 кВтч, предлагаше невиждана досега производителност – ускорение от 0 до 100 км/ч за по-малко от две секунди, което беше възможно благодарение на огромната мощност от около 2000 конски сили.

Премиера и спецификации на Transit SuperVan 4.2

Ford Transit SuperVan 4.2, най-новата итерация на този електрически звяр, дебютира през 2023 година по време на 101-то издание на състезанието Pikes Peak. Тази версия беше още по-напреднала – броят на двигателите беше намален до три, което в комбинация с новите литиево-полимерни батерии от STARD увеличи мощността до 1400 конски сили. SuperVan 4.2 се отличаваше и с модифицираната си каросерия, която беше разработена на базата на най-новия модел E-Transit Custom. Намаляването на теглото с 400 кг и аеродинамичните подобрения, като огромния заден спойлер и новия преден сплитер, увеличиха аеродинамичния натиск до две тона при скорост от 240 км/ч. Не забравяйте, че части за Ford Transit можете да намерите в нашия онлайн магазин.

Приключения на SuperVan в моторния спорт

Дебютът на SuperVan 4.2 в международното състезание Pikes Peak International Hill Climb през 2023 година не беше само демонстрация на иновациите на Ford, но и на доминацията му в класа Pikes Peak Open, където превозното средство, управлявано от Ромен Дюма, спечели първото място. По-малко от две седмици по-късно, SuperVan 4.2 участва в състезанието Thrifty Bathurst 500 на трасето Mount Panorama, където постави рекорди за обиколка за превозни средства с затворени колела, електрически превозни средства и търговски превозни средства. Неговите постижения на тези събития не само подчертават технологичния напредък на Ford, но и бъдещата посока на развитие на електрическите превозни средства и скрития потенциал.


SuperVan 4.2 и бъдещето на автомобилостроенето

Ford Transit SuperVan 4.2 не само продължава наследството на своите предшественици, но и отваря нови пътища в областта на електрификацията на спортните и търговските превозни средства. Участието му в състезания и поставените от него рекорди демонстрират способностите на електрическите двигатели и показват посоката, в която могат да поемат бъдещите автомобилни проекти – по-голяма мощност, по-добра ефективност и по-малко въздействие върху околната среда. Това ли е бъдещето на автомобилостроенето? Ще доминират ли електрическите ванове на пазара на търговски превозни средства? Уверете се, че сте проверили частите за търговски превозни средства в нашия онлайн магазин.

Обобщение: съвременен Ford

Transit SuperVan 4.2 е израз на решимостта на Ford да използва пионерски електрическата технология в превозни средства с висока производителност. Пробивните постижения на този модел на такива престижни събития като Pikes Peak или Bathurst не само повишават стойността на марката, но и вдъхновяват цялата автомобилна индустрия за по-нататъшни иновации. Всичко това прави Ford Transit SuperVan 4.2 достоен за името електрическо чудовище, което променя облика на автомобилостроенето. Както и Trateo частите, налични в нашата оферта!

- Мощност и иновации: Transit SuperVan 4.2 предоставя 1400 конски сили благодарение на трите си електрически двигателя, което го прави едно от най-мощните електрически превозни средства в своя клас.
- Аеродинамика и дизайн: Модифицираната каросерия, огромното задно крило и предния сплитер увеличават аеродинамичния натиск до две тона при скорост от 240 км/ч, осигурявайки максимално сцепление в завоите.
- Рекорди и събития: SuperVan 4.2 не само доминираше в състезанието Pikes Peak, но и постави рекорди на трасето Mount Panorama, демонстрирайки своето превъзходство в категорията на електрическите и търговските превозни средства.
- Бъдещето на автомобилостроенето: Успешните изяви на SuperVan 4.2 подчертават нарастващото значение на електрическата технология в моторните спортове, предвещавайки нова ера в автомобилостроенето, която се фокусира върху иновациите, ефективността и устойчивото развитие.

Знаеш ли това... ?

Другите ни статии в блога